Acasa » Ştiri/Evenimente » Mesaj Rector UED Lugoj

Ştiri/Evenimente

Mesaj Rector UED Lugoj

30 09 2020

Dragi studenți,

Astăzi, 1 octombrie 2020, tradițional, începe un nou an universitar și pentru studenții Universității Europene" Drăgan" din Lugoj. Ne-ar fi făcut o deosebită plăcere să vă întâmpinăm în Aula Magna a universității, dar având în vedere condițiile  generate de virusul care a lovit întreaga planetă, pentru siguranța tuturor, am să vă transmit acest mesaj, prin intermediul presei locale. De la început vă adresăm tuturor un salut de "Bun venit"! Cum este și firesc pentru o parte dintre studenți, este un nou început de an universitar, iar pentru altă parte, este începutul studiilor universitare. Orice început este o fereastră deschisă spre viitor. Ca urmare, se poate spune că vă lansați cu toții, cu elanul tinereții și dorință de împlinire spirituală, pe drumul spre cariera de economist sau jurist, două profesii cu profund impact asupra vieții socio – economice a țării. Nu este un drum ușor, dar dacă îl veți parcurge cu pasiune și chibzuință, vegheați cu seriozitate și dăruire de corpul profesoral din universitate, atunci sunt convins că veți ajunge cu bine acolo unde v-ați propus. Am de asemenea convingerea, cunoscând rigoarea, dăruirea și înaltul profesionalism al dascălilor noștri, că ei vor reuși să aprindă acea flacără a curiozității și gândirii științifice, flacără care, așa cum spunea un mare înțelept: "o dată aprinsă se hrănește din ea însăși"

Știu că de la voi, tinerele generații, se așteaptă o schimbare radicală în societatea românească,  - bântuită, din păcate de impostură, mediocritate, tupeu și violență, false valori, trivialități – și chiar voi, declarativ, vă doriți acest lucru. De aceea, vă îndemn ca mai întâi să se producă în voi înșivă schimbarea pe care doriți să o vedeți în această țară, și apoi să reașezați "scara valorilor" în poziția firească. Căutați în voi sentimentele  bune și scormoniți după aurul gândurilor ce vă pot înălța. Visați mereu să construiți fără lacrimi și fără suferințe.

Dragi studenți, vă respect și vă felicit pentru alegerea de a veni la Universitatea  Europeană" Drăgan" din Lugoj. Ați dovedit că vă interesează mai puțin eticheta și lucirea sclipitoare, ci mai degrabă profundul , "cusătura". Vă asigur, în special pe studenții anului I, că veți găsi aici o școală bine organizată, coerentă în componentele sale principale, care lasă mai puțin loc inerției, hazardului și norocului, preocuparea majoră fiind aceea de a crea specialiști cu potențial maxim de transformare în viitor a societății românești. În acest context, trebuie subliniat, și faptul că astăzi este și pentru cadrele didactice din universitate un nou început de an universitar. Folosesc acest prilej pentru a le dori și lor, din tot sufletul, succes, în efortul admirabil de a însoți studenții pe drumul cunoașterii, cu aceeași competență, responsabilitate și înalt profesionalism.

Vă doresc , de asemenea, stimați colegi, realizări deosebite în activitatea de cercetare științifică și în dezvoltarea de proiecte educaționale și internaționale viabile.

Revenind la studenți, doresc a le mai spune că studiile universitare, sunt, poate, cea mai importantă etapă a vieții. Este perioada în care vă formați ca oameni deplini, deopotrivă profesioniști, cercetători, cetățeni și ființe demne. Este perioada în care trebuie să vă bântuie zi de zi întrebarea, cum va arăta viitorul vostru, după ce veți încheia aceste studii și – în numele căutării unui răspuns la această întrebare (o căutare care este tocmai studiul academic și tot ce se țese în jurul lui: prietenii, iubiri, solidarități, respect) – în numele, așadar, al acestei căutări, vă îndemn să rezistați umilințelor și compromisurilor, să nu încetați să cereți profesorilor voștri să vă dezvețe de mediocritate și să vă învețe curajul adevărului și al demnității. Prin asta, ei înșiși vor fi obligați să-și depășească suficiențele și să devină  curajoși și demni odată cu voi.

Să aveți certitudinea  că noi, corpul didactic, ne dorim ca la sfârșitul pregătirii voastre universitare, pregătire încununată  cu o diplomă de absolvire, să vă puteți bucura de tot ceea ce vă oferă frumoasa meserie pe care ați ales-o. Desigur că studiile vă vor ajuta să faceți performanță în domeniul ales, dar succesul și statutul social la care aspirați, depinde numai de voi. Vă invit să participați la toate acțiunile din universitate, fie educaționale  sau de cercetare, în echipe de proiect sau în activități de voluntariat, în mediul real sau virtual pe care vi-l oferă viața de student.

Închei prin a vă dori tuturor, un an universitar 2020 – 2021 cât mai bun, plin de succese și împliniri profesionale.”

 

Conf. univ. dr. Dumitru Cornean

Rectorul Universității Europene "Drăgan" din Lugoj


DRAGAN GROUP